La biblioteca Francesc Candel presenta un documental sobre l’escriptora Teresa Juvé, exiliada a França

Redacció:Laura Sicilia

Teresa Juvé és una escriptora i pedagoga catalana, autora de nombrosos llibres de tall detectivesc i històric i sobre la memòria dels exiliats de la guerra civil espanyola. Un d’ells és “L’aiguamort a la ciutat”, on explica la seva experiència com a exiliada a França rere la victòria del bàndol nacional. Fa uns mesos, el llibre va ser transformat en un documental de quaranta minuts dirigit per Enric Asensio, que el dilluns 12 va ser presentat a la biblioteca Francesc Candel.  El documental va ser gravat al 2017 i en ell, la Teresa Juvé de 96 anys, asseguda al jardí de casa seva a Esclanyà, Girona, explica com la seva família va aconseguir sortir del país, com en arribar a la frontera van separar al seu germà d’ella, la seva mare i la seva germana per emportar-se’l al camp de concentració d’Argelers, les condicions en las que es van haver de trobar “Dormíem en sacs de palla” i quan i per què va decidir unir-se a la Resistència Francesa, acció que la va portar a estar a punt de caure en mans de la Gestapo fins en dues ocasions.

Rere la projecció del documental, Joan Gascueña va moderar una taula rodona amb el director del documental, el president de la fundació Paco Candel, Pere Baltà, i Josep Maria Soler, president de la Fundació Pallach, entitats que van impulsar la creació del documental. “L’objectiu és generar un debat entre el públic sobre l’exili, que en l’actualitat en alguns països s’està produint” , va dir en Pere Baltà.

Teresa Juvé també anava a ser present en la presentació, però en l’últim moment va avisar de la seva absència per prescripcions mèdiques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.