Diverses iniciatives volen vincular el sector industrial i empresarial amb el barri

L’Ajuntament vol crear una escola d’oficis a la Marina

Panoràmica de la Marina des del Prat Vermell. Foto Agustin Forteza

Encara que de manera incipient, l’Ajuntament treballa en una escola d’oficis que ofereixi formació dual en els requeriments i especificitats que demanden les empreses de la zona. Està en la fase de projecte i es pretén que estigui a la Sala Pepita Casanelles, quan els serveis municipals que hi són es traslladin al nou Centre d’Atenció Integral al Ciutadà (CAIC) que es construirà al carrer Foc, cantonada amb Mare de Déu de Port. “La idea és oferir formació segons els requeriments que tenen les empreses de la zona i així possibilitar oportunitats per a tothom”, explica la Consellera de Comerç del districte, Carolina López.

A més, afegeix, en aquesta línia s’estan treballant altres iniciatives i projectes que ajudin a revertir les xifres socioeconòmiques, encara negatives, que té la Marina, i vinculin l’activitat industrial, comercial i empresarial amb la gent que hi viu al territori.

arolina López, Consellera de Comerç del Districte durant l’entrevista. Foto Rafel Vidal

Algunes de les iniciatives, segons comenta López, són: el projecte “Dona empenta”, dirigit a donar suport a dones emprenedores; el projecte “Recondueix el teu futur”, que facilita que dones puguin treure’s el carnet de conduir camions i autobusos; i el “Curs de guiatge de la Muntanya de Montjuïc”, que gràcies a l’èxit que va tenir l’any passat, aquest estiu prepara una segona edició. “A més a més, s’han creat diferents espais de debat i interrelació amb els actor econòmics com la Taula de Desenvolupament Econòmic, que agrupa a entitats, empreses i tècnics de diverses àrees de l’administració i la Taula d’empreses de la Marina, sense tenir en compte d’altres que Barcelona Activa tenia amb anterioritat”, destaca López.

Al respecte, els empresaris Baltasar i Balcells coincideixen en la valoració que les accions que ha emprès l’Ajuntament són positives perquè manifesten una voluntat d’actuar i obren espais de diàleg. No obstant això, reclamen més coordinació entre els departaments de l’administració, “sobretot, amb el d’Urbanisme”. Referent a l’escola d’oficis, Baltasar subratlla que cal tenir en compte que les iniciatives de l’administració avancen a pas lent, en contrast amb la velocitat que té la indústria tecnològica, per la qual cosa, considera, s’hauria de canviar l’enfocament: “El punt de vista ha ser dirigir-se a les empreses per generar formacions i no a l’inrevés. Hi ha molts llocs de treball que no tenen un currículum acadèmic perquè tot va sobre la marxa. Això implica que hem de renunciar a la forma com fins ara ha funcionat el sistema educatiu, cal fer-lo àgil i flexible”.

Nuria Balcells, Jordi Balcells i Eduardo Recoder, tots tres directius de SERTRAM, conversen amb la Marina. Foto Rafel Vidal

En referència a tot això, les associacions veïnals, conscients de l’oportunitat, ho assumeixen com un repte. Manifesten voluntat de col·laboració i aposten per “fer-ho amb participació, amb claredat i amb una visió ampla i responsable de tots els actors”, segons declaracions d’Abdó Florencio, president de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina, que agrupa les nou associacions veïnals i una de comerciants, que existeixen a la zona.

Els consultats coincideixen que calen esforços de totes les parts interessades que els permeti treballar en la mateixa direcció i a la vegada sumar actors educatius com l’Institut Mare de Déu de la Mercè, graner de joves professionals, perquè es reverteixi en benefici i guanys per a tothom.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada