La Marina, un pol estratègic pel sector tecnològic i les oportunitats de feina

Empresaris de la zona parlen sobre les potencialitats i les oportunitats laborals de la Marina

Malgrat les estadístiques encara dolentes que el barri manté (una de les rendes mitjanes més baixes de la ciutat i un nivell d’atur elevat), i que sovint condicionen de manera negativa la percepció dels veïns de la resta de la ciutat, i, fins i tot, dels que hi vivim, la Marina té una altra cara: la de les oportunitats empresarials, laborals i la de futur. Gaudeix d’un territori que és assentament de moltes empreses tecnològiques amb unes potencialitats de creixement que Barcelona no té a cap altra banda però sí a la Marina. Els empresaris ho tenen clar.

L’Associació Empresarial Pedrosa n’és un exponent: agrupa 203 empreses en una superfície repartida entre Barcelona i l’Hospitalet, on treballen unes 15 mil persones de les prop de 70 mil que acull la zona. Hi són empreses com Santiveri, Agbar, Iberdrola, Sertram, etc. A més a més, la projecció del nou barri del Prat Vermell, encara per construir, és sumar uns 10 mil treballadors, a més de les prop de 30 mil persones que es preveu que hi visquin com a veïns. La majoria de les empreses que la integren són tecnològiques i han convertit la zona en una de les àrees més important del sector a tot Catalunya i al sud d’Europa.

Nuria i Jordi Balcells, Directora Comercial i Director d’Inversions de SERTRAM durant l’entrevista amb La Marina Foto Rafel Vidal.

Respecte a les oportunitats laborals, els perfils professionals més demanats són els enginyers. Tanmateix, les empreses de logística i de paqueteria, sobretot necessiten  conductors i repartidors. Altres perfils requerits són jardiners, guàrdies, personal de manteniment i mossos de magatzem. Així ho explica el president de l’Associació Empresarial Pedrosa, Baltasar Pozuelo, qui afegeix que “a més del sector específic en què treballa cada empresa, s’ha de tenir en compte que funcionen les 24 hores del dia i necessiten molts perfils, des de gent per a la neteja i  els serveis d’àpats fins a oficis i ocupacions molts variades”.

Un altre exponent del caràcter estratègic de la zona és l’empresa de solucions immobiliàries per a les tecnològiques SERTRAM. Ubicada al carrer Acer -el carrer amb més densitat de fibra òptica de tot Espanya- ocupa uns 22 mils m2, incloent-hi el seu edifici principal. És una de les empreses més arrelades a la Marina. És aquí des de l’any 1952, quan abans d’explorar en el sector de les tecnologies es dedicaven al sector de la llet. Van ser els creadors de la marca ATO. El negoci el va començar l’àvia, Rufina Rabanete, que llavors tenia una lleteria a Sants i que va venir a viure-hi. Van arribar a treballar-hi fins a mil persones, però arran de les quotes que la UE va imposar a Espanya l’any 1986, i que va afectar moltes empreses, van migrar de sector. Llavors Espanya liberalitzava el mercat de les telecomunicacions i ells van veure-hi l’oportunitat.

Instal·lacions de SERTRAM al carrer Acer Foto Rafel Vidal

El fet de ser a la Marina els fa singulars, perquè les empreses tecnològiques necessiten connectar-se a la xarxa global d’internet per a poder operar. Aquesta xarxa està construïda a tot el món amb grans cables que van per terra i per mar. A Barcelona, el Port és qui rep els cables transoceànics marins de la xarxa troncal, difícil d’imaginar però real, on els operadors han de connectar-se per oferir els seus serveis.  Així, allarguen, obren rases i posen cables fins a qualsevol punt de la ciutat, per la qual cosa requereixen d’altres infraestructures com els carres o les vies de RENFE. Tot això fa que “La Marina del Prat Vermell sigui el punt estratègic on conflueixen totes les solucions d’infraestructures de país que el sector tecnològic requereix. Els operadors han anat arribant des del 1987 i han decidit fer una inversió importantíssima per a connectar els seus circuits primaris. Actualment la zona és un punt on hi ha més de 150 operadors a nivell global, fet que fa que la xarxa sigui fàcilment extensible en el territori immediat.  “Aquests avantatges cap altre lloc de la ciutat els ofereix”, explica Balcells.

A SERTRAM treballen prop de 1200 persones. El perfil que més demanen són enginyers, però també requereixen perfils amb formació professional dual. “Necessitem gent que sàpiga interpretar a quin endoll correspon cada cable quan hi ha molts. Per això no és necessita una carrera universitària, però sí una formació específica”, assegura Eduardo Recorder, director general de l’empresa. També aferma que sempre han tingut la voluntat de contribuir a la Marina, doncs se senten veïns que han acompanyat el seu desenvolupament des l’any que van arribar.

Eduardo Recoder i Jordi Balcells, Director General i Director d’Inversions de SERTRAM Foto Rafel Vidal

“La mà d’obra ha desaparegut i ha estat reemplaçada pel coneixement productiu, segueix, Recorder. “Perquè  puguem revertir més beneficis al barri tant les empreses com les entitats i associacions veïnals i l’Ajuntament, tots, hem de fer esforços a parts iguals. Les empreses hem de tenir la sensibilitat de revertir en el territori on som i en el qual podem ajudar sobretot perquè tots hi guanyem:  Imagina’t una persona que treballi aquí  i visqui a dos minuts i pugui venir caminant.” Afegeix Balcells.

En aquesta mateixa línia i reafirmant la necessitat de mútua col·laboració entre totes les parts, Pozuelo, matisa que és necessari que s’entenguin les dinàmiques del mercat laboral. “On és l’observatori de les empreses?”, reclama i afegeix que “és important que tothom renunciï a sobiranies pròpies i cedeixi una mica perquè hi hagi entesa”, en referència a les condicions que a vegades imposa l’administració.

Núria Balcells, Directora Comercial de SERTRAM, assegura que “l’empresa sempre ha estat vinculada a moltes entitats de Sants i la Marina i ara és vol aprofundir. “Estem veient la possibilitat d’organitzar visites guiades amb les escoles del barri per motivar els nens que estudiïn i que sàpiguen que tenen sortides laborals si ho fan. També estem en contacte amb la Fundació Mans a les Mans, per veure la manera d’ajudar els joves amb la seva primera feina”.

Tot plegat indica que mentre que els empresaris fan, les administracions comencen a ser conscients de la importància i les possibilitats enormes que s’obren al nostre territori. Als veïns, els pertoca estar atents al que està succeint i al que es demanda des de totes les bandes per, també, aprofitar-ho.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada