Els comerços locals volen introduir en l’associacionisme els comerços xinesos

El propòsit és aconseguir l’integració de la comunitat xinesa al barri

Trobada al Centre Cívic La Cadena.

L’Associació de Comerciants de La Marina ha presentat a 28 botigues d’origen xinès un document amb totes les activitats que es realitzen a la Marina i una carta dels seus serveis. L’objectiu és que les botigues xineses s’associïn amb la resta de comerciants i formin part de l’associació del barri.

Ahir, al centre cívic la Cadena, es va organitzar una trobada amb representants de les entitats i associacions veïnals del barri, la mediadora cultural i traductora Begoña Infante, membres de la directiva de l’Associació de Comerciants de la Marina, l’Associació de comerciants de Sants, comerciants xinesos de Sants i del barri, entre ells el propietari de nou local El Taller a Alts Forns, una franquícia que té 31 locals a tota Espanya. També van ser- hi tècniques del municipi i les conselleres del districte, Esther Pérez i Carolina López.

A la reunió, es va explicar el projecte d’interculturalitat que es treballa des del districte, conjuntament l’Associació de Comerciants i Sants Establiments Units. Breument, es van  explicar dades sobre la comunitat xinesa a Catalunya: Hi ha 60 mil persones d’aquesta comunitat que viuen a tot el territori, de les quals 19 mil són a Barcelona. L’arribada de membres d’aquesta comunitat està estabilitzada des de fa alguns anys, malgrat la percepció contrària que té la població. A diferència d’altres comunitats, la quantitat de xinesos i xineses que arriba és gairebé la mateixa, sense predomini important de cap gènere.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La majoria dels que arriben a Espanya, fins a un 60 %, segons va explicar la mediadora, pertanyen a Zhejiang i Qingtian. Dues comarques de muntanya de la Xina. Els que han arribat en la primera generació tenen un nivell molt baix d’estudis, però els seus fills han estat educats aquí, dominen l’idioma i tenen gairebé les mateixes costums. Són persones que reclamen escalar en l’ascensor social i exigeixen de manera activa l’exercici dels seus drets laborals.

A Catalunya hi ha 26 mil xinesos donats d’alta en la seguretat social, 13 mil dels quals són autònoms. Amb el projecte d’interculturalitat es pretén assessorar-los a nivell econòmic, de màrqueting o fins i tot en les xarxes socials, per tal que estiguin ben informats i aconsegueixin millorar els seus negocis.

Al barri hi ha comerciants xinesos interessat.  Chao és un d’ells. És propietari d’una botiga de reparacions i accessoris per a mòbils en Plaça Marina. Malgrat no ser a la reunió d’ahir, en una entrevista anterior declarava: “Hi ha molts comerciants que no coneixen les legalitats ni els serveis que aporta l’Associació de Comerciants i és convenient que ho sàpiguen”. Éll té prevista una activitat pel dia 22 de març al Casal de la Vinya. Una classe explicant el funcionament dels mòbils. D’aquesta manera intentarà ajudar a totes aquelles persones que tinguin dificultats amb les noves tecnologies, ja que ha detectat aquest problema al barri.

“Si les botigues xineses formessin part de l’Associació de Comerciants de la Marina s’aconseguiria una associació més rica i diversa, on tindrien cabuda diferents comunitats, totes elles integrades i treballant per un mateix objectiu: tenir negocis més forts al barri que potenciïn el comerç de proximitat” Aquest és l’objectiu, explicava la Mei, membre de la directiva de l’Associació de comerciants en una entrevista feta al programa Més a Prop Teu de La Marina FM.

La iniciativa va tenir molt bona acollida per tots els participants, que van felicitar-la i van valorar-la com a un primer pas important cap a avançar en el mutu reconeixement de totes les comunitats nouvingudes.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada