La “Barcelona feminista” que es desconeix

Andrea Bello

Divendres es va dur a terme la presentació del llibre “Barcelona feminista: 1975-1988” a càrrec de la seva autora Isabel Segura Soriano, historiadora i escriptora originària del barri de La Marina.

A la sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel l’autora, acompanyada d’una presentació d’imatges, va explicar, a grans trets, com era el seu nou llibre: un recull gràfic de textos i fotografies que explica la història de les dones i el feminisme durant els anys compresos entre 1975 i 1988.

Les dates d’inici i fi del relat han estat escollides de forma minuciosa. El 1975 van coincidir dos fets importants, amb la mort de Franco, es va iniciar el que ara es coneix com a transició democràtica, però a més, en l’àmbit internacional l’ONU va declarar l’any internacional de les dones el que va permetre l’organització necessària per celebrar les primeres jornades de dones a Catalunya, tres dies de debat intens sobre el paper de la dona a la societat i l’inici de la seva visibilització.

Així es van iniciar una sèrie de protestes per reclamar la dona en diversos aspectes: l’accés al treball, la reivindicació del cos de la dona com a propi, reclamant lleis com l’avortament, rebutjant el paper establert de la dona que tenia com a fi únic la maternitat…

Fins al 1988 quan el moviment feminista va cambiar d’estratègies i va cambiar l’espai del carrer cap a un pensament crític.

Isabel Segura amb aquest llibre vol fer veure a la gent que els drets que tenim ara no vénen donats sinó que hi ha hagut dones lluitant per aconseguir-los i que els podem perdre, a més de reflexionar sobre la falta de canvi en la societat que segueix sent en la seva majoria masclista, únicament canviant els mecanismes.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.